söndag 1 mars 2020

Bokrean, bakom kulisserna...

Bokrean är en underbar fest för oss bokälskare! Fram tills i år har jag bara stått på konsumentsidan, men i år var det dags för min debut Tändstickan (2018) att prova sina reavingar.

Är det lika likt en fest på den andra sidan rean? På säljarsidan?

Det kan säkert vara det, om man redan är en bestseller eller är på ett stort förlag. Som liten är det mycket att tänka på för att få sin plats på bokrean. Det har vi lärt oss den hårda vägen i och med vårt första år på rean.

Man måste fylla i sina reapriser (alltså f-priset, de pengar vi som förlag vill ha, vår del av kakan) innan ett visst datum. För oss var det tur att distributören mailade ut om det. När vi fyllt i reapriset så kan de ta med det i sina utskick. Men, det räcker tydligen inte för somliga webbutiker.

https://www.bokus.com/bok/9789163988554/tandstickan/

Bokus tog med oss på rean utan några krusiduller. Tändstickan inbunden finns hos dem för 69kr!(ord. pris ca 189kr)

Hos Adlibris måste man maila dem specifikt innan ett ganska tidigt datum. Annars får man varken reamärkning eller nedsatt pris. Man måste även ha ett avtal med dem för att få en reamärkning och komma med på deras listor över reatitlar. Detta är ett avtal som rör all försäljning, inte bara rean.

På vår lokala bokhandel är det 40% rea de tre första dagarna av rean, sedan vanlig rea på specifika titlar. Det innebär att våra böcker på det viset var en del av deras rea. Utöver det måste man ha en överenskommelse.

På AKB, ICA m.fl. då? Vet inte, vi har inte givit oss in i det kriget ännu men lovar att återkomma med info när jag vet ;) (Obs. pocketböcker och vissa inbundna på ICA sköts av Pocketgrossisten. Där har vi vår första pocket och Änglaleken pocket kommer också att dyka upp i utvalda butiker i maj. Men jag vet inte om de hanterar bokrean där.)

Online var det alltså svårare än vi hade förstått att det var. Normalt sett så räcker det att ha rätt info hos distributören och då indirekt på Bokinfo. Men inte när det gäller rean, så ni nyblivna egentutgivare, läs på om detta!


Själv älskar jag bokrean! Som kund alltså. Eftersom jag inte är någon pocketläsare så brukar detta vara en chans för mig att kunna köpa inbundna böcker till pocketpris. Så trevligt! Ibland grävs det också långt in i bokhandlarnas förråd och titlar man inte sett till på ett tag tittar fram.

Hittills har jag samlat ihop en fin liten hög med böcker av olika slag. Både från lokal bokhandel, ICA Maxi och nätet. Presenterar alla fynd i ett senare inlägg.

Hoppas att detta var lärorik info från behind the scenes!
Aline

Ps. Detta är alltså våra erfarenheter som miniförlag. Hos andra och/eller större etablerade förlag ser det kanske ut på andra sätt. :*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar