Kort om miljöer


Att beskriva miljöer ordentligt och med kärlek och finess är något som verkligen kan höja nivån på din text och förbättra läsupplevelsen för dina läsare. Även om du skriver karaktärsdrivet, glöm inte rummen och naturen.

Men hur?
Som med allt annat ger övning färdighet. Så öva på det här jag nämner, tänk efter när en plats gör dig till freds eller får dig att känna obehag. Vad är det som får dig att känna så? Vad med platsen är det som påverkar dig och som följer med dig när du inte längre är där?


Måla upp ett rum eller en annan plats och glöm inte de olika sinnena! I en text kan vi ju använda mer än syn och hörsel. Vi kan beskriva hur något luktar eller doftar. Hur det smakar och känns.

När din karaktär kliver in i ett rum skapar du mer djup genom att låta läsaren veta hur det är där inne. Däremot är det ofta ointressant att veta om en tavla hänger till höger och en stol står till vänster. Prova istället att berätta att dammet på tavlans ram känns lent under fingrarna och hur stolen intill doftar gammalt läder. Lek med orden. Försök att uppleva ting genom ord istället för att bara beskriva hur de ser ut.

Låt också miljöerna delta i handlingen som en slags egen karaktär. Det kan verkligen göra en scen spännande.


Hur väljer man miljöer då?
Det beror såklart på vad du vill skriva om. Vill du skriva om ett rymdskepp kanske du ska besöka miljöer som påminner om hur du tänker dig att ditt skepp ser ut, doftar, känns och låter. Har du en verklig plats du vill skriva om, åk dit! Befinn dig i nuet och ta in platsen.

Jag har valt att skriva om min uppväxtort Örbyhus i Norduppland. Och jag skriver om byggnader och miljöer som jag varit i. Opraktiskt nog gillar jag att skriva först och faktakolla senare, men det gör att känslan får komma först. Skriv på det sätt du gillar bäst!

Även om du vill skriva om en plats som många redan skrivit om, försök att göra den till din. Genom dina ögon, öron, näsa och fingrar. Kanske till och med munnen. När du gjort det, prova att göra samma sak fast genom dina karaktärers vinklar.

Ibland får man göra research fel årstid för att kunna börja skriva.
Klyschan gräv där du står funkar faktiskt. Gräv där du bor, där du har bott, ett ställe du brukar resa till eller en fantasiplats baserad på alla de där ställena du känner till. Jag har många byggnader som finns på riktigt, men också flera som inte existerar och som är inspirerade av verkliga kåkar.

Som med allt annat är det en bra idé att titta inåt, i dig själv.

Hoppas att julen varit underbar och att du får kliva in i det nya decenniet inspirerad och glad! <3
Aline

Kommentarer

Populära inlägg